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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja; Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
03/03/2021 |
Data da última atualização: |
09/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
CARRÃO-PANIZZI, M. C.; PIRES, J. L. F.; STRIEDER, M. L.; LEITE, R. S.; OLIVEIRA, M. C. N. de; CORASSA, G. M. |
Afiliação: |
MERCEDES CONCORDIA CARRAO PANIZZI, CNPT; JOAO LEONARDO FERNANDES PIRES, CNPT; MERCIO LUIZ STRIEDER, SPD; RODRIGO SANTOS LEITE, CNPSO; MARIA CRISTINA NEVES DE OLIVEIRA, CNPSO; GEOMAR MATEUS CORASSA, engenheiro-agrônomo, doutor em Engenharia Agrícola, Gerente de pesquisa e tecnologia do grupo CCGL/RTC, Cruz Alta, RS. |
Título: |
Teores de óleo e proteína em genótipos de soja em diferentes situações de manejo. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Passo Fundo: Embrapa Trigo, jan. 2021. |
Páginas: |
27 |
Série: |
(Embrapa Trigo. Circular Técnica Online, 60). |
ISSN: |
1518-6490 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A sucessão das culturas de trigo no inverno e soja no verão é a principal opção para o sistema de produção de grãos no sul do Brasil, portanto, decisões de manejo que otimizem épocas de semeadura são fundamentais para manutenção de rendimento de grãos compatível nestas culturas. Como a composição do grão é afetada por fatores genéticos e ambientais, é necessária a avaliação dos efeitos de práticas de manejo nos teores de óleo e proteína, considerando a disseminação da prática de semeadura antecipada, e uso de cultivares de soja tipo indeterminado e ciclo precoce. Com o objetivo de avaliar o impacto desses fatores na genética e no manejo da cultura sobre os teores de óleo e proteína e suas relações com o rendimento de grãos, análises em diferentes ensaios mostraram que a sucessão trigo/soja é adequada para manutenção da composição química com rendimentos de grãos compatíveis. A relação inversa entre proteína e rendimento de grãos foi evidenciada, sendo que na sucessão após aveia preta os teores de proteína dos genótipos foram mais elevados, em detrimento do menor rendimento de grãos. Foi observada variabilidade genética entre os genótipos avaliados, enquanto que diferentes níveis de usos de insumos, na magnitude utilizada no trabalho, não refletiram em diferenças para os teores de óleo e proteína, o que pode ter ocorrido, em parte, em função da presença de inóculo de Bradyrhizobium japonicum no local de realização dos ensaios. |
Palavras-Chave: |
Aveia preta; Épocas de semeadura; Espectroscopia infravermelho próximo (NIRS); Fatores genéticos. |
Thesagro: |
Época de Semeadura; Grão; Manejo; Semeadura; Soja; Trigo. |
Thesaurus Nal: |
Soy protein; Soybean oil; Soybean products; Soybeans; Vegetable protein. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222440/1/CircTec-60-online-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 02611nam a2200385 a 4500 001 2130451 005 2021-04-09 008 2021 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1518-6490 100 1 $aCARRÃO-PANIZZI, M. C. 245 $aTeores de óleo e proteína em genótipos de soja em diferentes situações de manejo.$h[electronic resource] 260 $aPasso Fundo: Embrapa Trigo, jan. 2021.$c2021 300 $a27 490 $a(Embrapa Trigo. Circular Técnica Online, 60). 520 $aA sucessão das culturas de trigo no inverno e soja no verão é a principal opção para o sistema de produção de grãos no sul do Brasil, portanto, decisões de manejo que otimizem épocas de semeadura são fundamentais para manutenção de rendimento de grãos compatível nestas culturas. Como a composição do grão é afetada por fatores genéticos e ambientais, é necessária a avaliação dos efeitos de práticas de manejo nos teores de óleo e proteína, considerando a disseminação da prática de semeadura antecipada, e uso de cultivares de soja tipo indeterminado e ciclo precoce. Com o objetivo de avaliar o impacto desses fatores na genética e no manejo da cultura sobre os teores de óleo e proteína e suas relações com o rendimento de grãos, análises em diferentes ensaios mostraram que a sucessão trigo/soja é adequada para manutenção da composição química com rendimentos de grãos compatíveis. A relação inversa entre proteína e rendimento de grãos foi evidenciada, sendo que na sucessão após aveia preta os teores de proteína dos genótipos foram mais elevados, em detrimento do menor rendimento de grãos. Foi observada variabilidade genética entre os genótipos avaliados, enquanto que diferentes níveis de usos de insumos, na magnitude utilizada no trabalho, não refletiram em diferenças para os teores de óleo e proteína, o que pode ter ocorrido, em parte, em função da presença de inóculo de Bradyrhizobium japonicum no local de realização dos ensaios. 650 $aSoy protein 650 $aSoybean oil 650 $aSoybean products 650 $aSoybeans 650 $aVegetable protein 650 $aÉpoca de Semeadura 650 $aGrão 650 $aManejo 650 $aSemeadura 650 $aSoja 650 $aTrigo 653 $aAveia preta 653 $aÉpocas de semeadura 653 $aEspectroscopia infravermelho próximo (NIRS) 653 $aFatores genéticos 700 1 $aPIRES, J. L. F. 700 1 $aSTRIEDER, M. L. 700 1 $aLEITE, R. S. 700 1 $aOLIVEIRA, M. C. N. de 700 1 $aCORASSA, G. M.
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Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
20/05/2015 |
Data da última atualização: |
29/07/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BELLON, S.; ABREU, L. S. de; VALARINI, P. J. |
Afiliação: |
S. Bellon, INRA/Avignon; LUCIMAR SANTIAGO DE ABREU, CNPMA; P. J. Valarini, Embrapa Meio Ambiente. |
Título: |
Relationships between social forms of organic horticultural production and indicators of environmental quality: a multidimensional approach in Brazil. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL SOCIETY OF ORGANIC AGRICULTURE RESEARCH, 15., 2005, Adelaide, Austrália. Shaping sustainable systems: proceedings. Adelaide, Austrália: IFOAM, 2005. |
Páginas: |
págs. 430-433 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Organic farming (OF) is increasingly considered as a possible alternative for designing a "new rural" in Brazil, where OF covers a wide range of production and certification systems. However, the ways small farmers adopt OF in green belts to meet an urban demand in organic vegetables have not been extensively investigated. Likewise, the impact of such practices on environmental quality components has not been sufficiently documented. Our objective was to relate forms of organisation to environmental assessment in a watershed where organic horticulture significantly contributes to landscape and water quality. We showed how small farmers were organised or how they organised themselves to meet urban demands and develop OF. We assumed that associated practices were consistent with environmental impacts, as evaluated by indicators. Based on interviews with stakeholders, we identified four forms of organisation and associated farmers' practices. We related them to environmental assessment in three compartments: landscape ecology, water quality and soil quality. Although organisations share some objectives, namely with regard to visual quality and the "right price" of products, differences appear in their scope and internal operation, their values and relationships with consumers, and their technical and environmental contents. As for technical content, input supply, planning processes and crop diversity vary among organisations, ranging from liberal to hierarchical. Our results also showed similarities and differences among various organisations in terms of environmental impact. Such results are interpreted and discussed in the light of technical and social dimensions that account for the progressive design of new systems in Brazil. MenosOrganic farming (OF) is increasingly considered as a possible alternative for designing a "new rural" in Brazil, where OF covers a wide range of production and certification systems. However, the ways small farmers adopt OF in green belts to meet an urban demand in organic vegetables have not been extensively investigated. Likewise, the impact of such practices on environmental quality components has not been sufficiently documented. Our objective was to relate forms of organisation to environmental assessment in a watershed where organic horticulture significantly contributes to landscape and water quality. We showed how small farmers were organised or how they organised themselves to meet urban demands and develop OF. We assumed that associated practices were consistent with environmental impacts, as evaluated by indicators. Based on interviews with stakeholders, we identified four forms of organisation and associated farmers' practices. We related them to environmental assessment in three compartments: landscape ecology, water quality and soil quality. Although organisations share some objectives, namely with regard to visual quality and the "right price" of products, differences appear in their scope and internal operation, their values and relationships with consumers, and their technical and environmental contents. As for technical content, input supply, planning processes and crop diversity vary among organisations, ranging from liberal to hierarchical. Our results al... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Forms of organisation; Small-scale horticultural organics. |
Thesagro: |
Agricultura orgânica; Horticultura. |
Thesaurus NAL: |
Horticulture; Organic production. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/124787/1/2005AA-013.pdf
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Marc: |
LEADER 02611nam a2200217 a 4500 001 2015781 005 2015-07-29 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBELLON, S. 245 $aRelationships between social forms of organic horticultural production and indicators of environmental quality$ba multidimensional approach in Brazil.$h[electronic resource] 260 $aIn: INTERNATIONAL SOCIETY OF ORGANIC AGRICULTURE RESEARCH, 15., 2005, Adelaide, Austrália. Shaping sustainable systems: proceedings. Adelaide, Austrália: IFOAM$c2005 300 $apágs. 430-433 520 $aOrganic farming (OF) is increasingly considered as a possible alternative for designing a "new rural" in Brazil, where OF covers a wide range of production and certification systems. However, the ways small farmers adopt OF in green belts to meet an urban demand in organic vegetables have not been extensively investigated. Likewise, the impact of such practices on environmental quality components has not been sufficiently documented. Our objective was to relate forms of organisation to environmental assessment in a watershed where organic horticulture significantly contributes to landscape and water quality. We showed how small farmers were organised or how they organised themselves to meet urban demands and develop OF. We assumed that associated practices were consistent with environmental impacts, as evaluated by indicators. Based on interviews with stakeholders, we identified four forms of organisation and associated farmers' practices. We related them to environmental assessment in three compartments: landscape ecology, water quality and soil quality. Although organisations share some objectives, namely with regard to visual quality and the "right price" of products, differences appear in their scope and internal operation, their values and relationships with consumers, and their technical and environmental contents. As for technical content, input supply, planning processes and crop diversity vary among organisations, ranging from liberal to hierarchical. Our results also showed similarities and differences among various organisations in terms of environmental impact. Such results are interpreted and discussed in the light of technical and social dimensions that account for the progressive design of new systems in Brazil. 650 $aHorticulture 650 $aOrganic production 650 $aAgricultura orgânica 650 $aHorticultura 653 $aForms of organisation 653 $aSmall-scale horticultural organics 700 1 $aABREU, L. S. de 700 1 $aVALARINI, P. J.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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